Rss Feed

Trip to Kuching ( Part III )

Selepas selesai pusing-pusing kat Pasar Serikin, Enchey Dai bawak kitorang menuju ke satu Rizab Peraginan Gua Angin. Wind Cave atau Gua Angin ni terletak kat daerah Bau (disebut baok), Kuching, jarak dari bandar utama Kuching kira kira 45 minit kalau drive & gua ni bersebelahan ngan Sungai Sarawak.

Yang menariknya, gua kat kawasan ni dulunya dihuni oleh manusia zaman dulu kala yg mana sumber aliran air dia boleh dapat dalam gua ini. Menurut sejarah la, Wind Cave ni dapat nama sbb terowong dalam gua angin ni jadi laluan angin yang kluar masuk dari satu pintu masuk gua ke pintu masuk yang lain.

ada beberapa pintu masuk utama kat Wind Cave ni, kalao nak masuk dalam gua ni, jangan lupa bawak lampu suluh oke! sbb dalam gua mmg la gelap, korang bleh bwk lampu suluh sendiri or boleh sewa (RM3). Bayaran masuk pulak RM3 untuk dewasa & RM1.50 untuk kanak kanak. korang boleh datang dalam kumpulan 5 orang so bayaran untuk satu kumpulan jadi RM10 (RM2 sorang). Sapa2 yang datang sorang x pun berdua kena la brani sbb kalau tak korang mesti tak berani masuk.hehe..

sepanjang laluan gua tu, korang akan dpt dgr bunyi kelawar yang ade dlm gua tu. Yang best nyer aku bukan dengar bunyi kelawar je tapi aku ade nampak minatang ape ntah. Kadang kadang tu, rasa horror pun ada. so lepas penat bejalan aku ngn member2 bersantai kat Baruk Shelter/pondok Baruk yang ada kat luar gua (kat entrance) .

Kawasan gua ni mmg dilengkapi ngan bilik bersalin (untuk orang yang mandi kat Sungai Sarawak), tandas & gerai makanan dan minuman. kira-kira dalam jam 2/3 ptg macam tu kitorang pun gerak ke destinasi seterusnya..

0 comments: